Sæt fællesskabet i fokus


Fora har udviklet et sæt samtalekort ved navn Fællesskabskortene. Ved at tage en snak ud fra Fællesskabskortene, kan I få inspiration til nye idéer og tiltag, som kan styrke fællesskabet i jeres forening på en måde, der passer til lige præcis jeres situation. Sættet består af 18 kort, som er lavet med udgangspunkt i samtaler med 12 af Foras medlemsforeninger. Hvert kort rummer forskellige temaer, citater og spørgsmål, som I kan bruge som afsæt for en snak om fællesskabet i jeres forening.

Sådan bruger I Fællesskabskortene

Inden snakken

  1. Gør Fællesskabskortene klar
    Hvis ikke du allerede har et sæt Fællesskabskort, kan du hente den printvenlige udgave af dem her. Print filen med alle kortene i, og fold arkene to gange, som vist nedenfor.
     
    Fællesskabskort - instruktion

 

  1. Vælg hvem I vil tage snakken med
    Alle i foreningen kan være med i en snak ud fra kortene. Det gælder både kursister, medlemmer, undervisere, bestyrelsesmedlemmerne og skolelederen/ansatte. I kan fx tale om kortene på et bestyrelsesmøde, lærermøde, lægge det ind i en medlemsaktivitet eller hvad der nu giver bedst mening for jer.

  2. Forbered folk på snakken
    Inden I mødes, er det en god idé at forberede folk på, hvad de kan forvente sig af samtalen. Fortæl hvorfor I vil invitere dem til en snak ud fra Fællesskabskortene, og sig lidt om, hvordan det kommer til at foregå.

 Under snakken

  1. Vælg en ordstyrer
    Ordstyreren sørger for at holde snakken nogenlunde på sporet, så I får talt om kortets tema, og kommer igennem alle tre spørgsmål på de(t) valgte kort.
  1. Vælg hvilke kort I vil tale om
    I kan vælge kortene lige sådan som det passer jer bedst. Her er tre forslag til, hvordan I kan gøre:
    1. Læg Fællesskabskortene på et bord med temaerne opad. Lad de fremmødte skiftes til at vælge et kort.
    2. Udpeg nogle til at vælge et eller flere kort på forhånd.
    3. Vælg en kategori af kort, som I gerne vil tale om. Kategorierne fremgår af kortets bagside, og omfatter: Den enkelte (kort 1-5), Det sociale samvær (kort 6-13) og Arbejdsfællesskabet (kort 14-18).
  1. Saml op til sidst i samtalen
    Giv folk mulighed for at kommentere på, hvilke nye tanker og idéer der er dukket op, efter I har snakket om kortene. Tag en snak om hvilke af idéerne, I vil gå videre med, og vælg en eller flere personer, som skal være tovholder(e) på at skabe den ændring, I har besluttet jer for at gå efter.
  1. Aftal hvornår I samler op
    For at sikre at I får handlet på de gode idéer, kan I sætte en dag i kalenderen 3-6 måneder ude i fremtiden, hvor I samler op på, hvordan det går med at gøre idéen til virkelighed.


Hjælp os med at gøre kortene bedre

Efter snakken om kortene, er I meget velkomne til at kontakte mig, og fortælle hvordan det gik. Hvordan fungerede snakken? Brugte I kortet med det valgfrie tema? Hvilke idéer og perspektiver kom frem? Og hvilke af dem, vil I arbejde videre med? Jo mere vi ved om, hvordan kortene virker for den enkelte forening, jo bedre kan vi hjælpe flere i gang med snakken om, hvordan det sociale fællesskab kan dyrkes og styrkes.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, er du også meget velkommen til at kontakte Louise Wulff Andersen på louise@fora.dk.


VIL DU VIDE MERE:

Udviklingskonsulent

Louise Wulff Andersen
E-mail: louise@fora.dk
Direkte telefon: 36 93 26 22