Fra kursist til bestyrelsesmedlem


Ind i mellem støder vi på specielle ildsjæle i Foras foreninger, og for nyligt mødte jeg en af dem. Lad os kalde ham Erling fra Sundkøbing Husflidsforening. Erling startede som kursist og endte med at blive medlem af bestyrelsen. Læs med, og se hvordan bestyrelsen i Sundkøbing Husflidsforening fik Erling involveret.

Fra kursist til bestyrelsesmedlem

Erling er gået på pension for nogle år siden, og noget af al den tid, han har fået for sig selv, har han valgt at bruge på trædrejearbejde i Sundkøbing Husflidsforening. Han startede på en åben værkstedaktivitet, mens han stadigvæk var i arbejde. Da han gik på pension tilmeldte han sig det ugentlige hold med underviser på, og nu et par år efter det, der startede som en spirende interesse for træ og håndværk, er han blevet bestyrelsesmedlem i foreningen.

 

Sådan endte han i bestyrelsen

Formanden i foreningen opdagede hurtigt, at Erling var mere engageret og nysgerrig i forhold til foreningen og dens aktiviteter end mange af de andre kursister. Derfor spurgte han, om Erling kunne tænke sig at komme med i bestyrelsen. I første omgang, sagde Erling nej, fordi han nød at have så meget frihed og fritid oven på et langt arbejdsliv, men han ville gerne tilbyde sig som frivillig til en mindre opgave. Det blev administration af foreningens hjemmeside og Facebook, for Erling kan godt lide at vise alle de gode kurser og ting frem, som bliver produceret af foreningens medlemmer og kursister.

Erling blev grebet af opgaven, og fandt ud af, at han godt kunne lide at få foreningen til at fremstå som den bedste med flotte produkter og spændende aktiviteter. Han blev med tiden meget stolt over ”sin” forening, så derfor stillede han op til bestyrelsen på generalforsamlingen i år. Han gik skridtet videre til at indgå i arbejdet med foreningens strategi, idéudvikling og planlægning af aktiviteter.

 

Giv de nysgerrige små opgaver

Summa summarum: Når en kursist eller deltager i en aktivitet viser mere end almindelig nysgerrighed over for et fag eller foreningen, så vis interesse den anden vej til ham/hende, og se om I kan ”blive venner”. Forsøg om I kan få vedkommende til at tage en mindre opgave af interesse for ham/hende, og håb på, at det kan udvikle ”en kærlighed” til foreningen og foreningens virke, som kan ende med en bestyrelsespost. Måske endda en formandspost på længere sigt, hvis vedkommende har lyst til at prøve kræfter med ledelse?

 

Åbenhed om bestyrelsens arbejde

Hvis man vil have mere engagement i sin forening, skal der være åbenhed mellem bestyrelsen og medlemmerne/kursisterne. Åbenhed om, hvad bestyrelsen arbejder med og planlægger, hvilke ideer der arbejdes på m.v., kan være med til at så interesse hos nye folk. På samme måde bør man altid lade suppleanter deltage i bestyrelsesarbejdet, så de har kendskab til bestyrelsens arbejde den dag, der bliver behov for dem til at træde ind i bestyrelsen. Suppleanterne vil blive nemmere at indlemme som ”fuldgyldige” bestyrelsesmedlemmer, når de har deltaget i bestyrelsesmøderne, og ved, hvad der foregår.

Ved at uddelegere mindre opgaver, lykkedes bestyrelsen i Sundkøbing Husflidsforening med at rekruttere Erling til en plads i bestyrelsen. Og husk, at hvis I har en ildsjæl som Erling i jeres forening, så pas godt på ham.

 

 Artiklen er en del af serien om rekruttering og generationsskifte. Læs de andre artikler her:


VIL DU VIDE MERE:

Foreningskonsulent

Henriette Corvinius
E-mail: henriette@fora.dk
Direkte telefon: 36 93 26 24