Den, der råber højest, har ikke ret


Vi står på verdenshistoriens højeste bjerg af information. Journalistens rolle i dag er ikke at bidrage til mere information, men at bidrage med indsigt, så der kan skabes tillid. Det samme gælder foreningerne.

Sådan lød det fra chefredaktør for Zetland, Lea Korsgaard, da hun fortalte om indsigt, om at sætte tempoet ned og om at fremme fordybelsen.

Vi er mere optaget af konflikt end at vide, hvad der er hvad. Vores medievirkelig er den, hvor det at lyve offentligt ikke længere er forbundet med skam. Løgn i det offentlige rum er ikke noget nyt, men det er nyt, at skammen ikke kan indgyde frygt nok til, at løgneren afholdes fra at lyve. Den teknologiske udvikling er af medierne blevet brugt til at sætte tempoet op, og som medieforbrugere har vi brug for at sætte tempoet ned. 

Vi har lært, at vi skal forholde os kritisk til, hvad vi hører. Vi tvivler, men det er ikke alle sandheder, vi bør tvivle på. Det er i stigende grad svært at være en autoritet på sit fagområde, så en af de udfordringer vi står over for i dag er, hvordan vi får genetableret troen på autoriteten uden at lade patriarken komme tilbage for enden af bordet. Det er nemlig vigtigt, fastslog chefredaktøren, at det ikke er den, der råber højest, der har ret.

"Det er foreningens, kirkens, daghøjskolens, højskolens, aftenskolens opgave at bidrage til tilliden fremmes i samfundet," lød opfordringen fra Lea Korsgaard.

> Du kan læse mere om landsmødet i det kommende nummer af Fora Magasinet, som udkommer slut juni.